Článek

SHRNUTÍ SOUČASNÉ SITUACE NA REALITNÍM TRHU

Nabídka bytů je širší a ceny klesly.

Zatímco ještě před rokem bychom touhle dobou našli v Pardubicích v nabídce přibližně stovku bytů, dnes je nabídka mnohem širší. Je jich takřka třikrát tolik. Ceny jsou přitom často nižší, než tomu bylo ještě před několika měsíci.

Realitní trh se mění, to už je dnes jasné. Přispělo k tomu hned několik faktorů. K těm hlavním řadím vysokou úrokovou sazbu, která hodně kupců odradí. U nemovitosti za tři miliony korun při hypotéce na třicet let výše splátky vzrostla i o několik tisíc korun. Lidé přitom často řeší zvýšené náklady na bydlení a více počítají, zdali si mohou nákup bydlení za těchto podmínek dovolit. Co se naopak nemění je zájem o luxusní bydlení a bydlení v exkluzivních lokalitách.
Pojďte si se mnou projít hlavní aspekty, které ovlivňují současný realitní trh.

1) Vysoké úrokové sazby
Pokud se ohlédneme pouze o rok zpět, činila úroková sazba 3,75 %. Nyní je základní úroková sazba stanovená na 7 %. Využití hypotéčního úvěru za takových podmínek rozhodně není pro každého a ti, kteří o koupi bydlení uvažovali, ho nyní odložili na příhodnější dobu, a to i přes to, že ceny klesají.

2) Nejistá doba
Válečný konflikt na Ukrajině spustil u mnoha lidí obavy z budoucnosti. Následovaly zvýšené náklady na energie a vysoká inflace. Zájemci o nemovitosti začali počítat, zdali by utáhli také koupi nového bydlení. Jen pro představu – na hypotéku se v minulých letech prodávalo přibližně sedm z deseti prodaných nemovitostí.

3) Nevyzpytatelný trh
Jen málokterý ekonom si v těchto dnech troufne predikovat, co nás čeká. Potencionální kupci vyčkávají, co se bude s cenami nemovitostí dít a doufají ve snížení. Současně ale narážíme na neochotu prodávajících výraznějším způsobem snižovat ceny u nabízených bytů a domů. To je jeden z důvodů, proč pokles zatím není tak razantní.

4) Nákupy v hotovosti
Nemovitosti jsou ideálním místem, kde peníze „ukrýt“ před inflací. Nákupy proto častěji, než dříve provádějí lidé, kteří mají dostatek volných peněz, které chtějí uložit. V České republice není ve srovnání se západními státy tolik populární ukládat peníze do zlata a dalších drahých kovů. Nemovitosti stále představují ideální způsob, jak uložit finance – a to zejména v době rekordních cen nájmů.

5) Menší zájem o rekreační objekty
Během covidového období raketově vzrostl zájem o chaty a chalupy. S příchodem energetické krize zájem však o ně opadl a často se začali objevovat majitelé, kteří se nakonec rozhodli, že chatu nepotřebují. V současné době je proto chat v nabídce dostatek, a to v různých cenových kategoriích.

S úctou, Petr Ivanko | realitní specialista