Článek

AKTUÁLNÍ SITUACE NA TRHU S NÁJEMNÍM BYDLENÍM

Zájem o nájemní byty roste. Hlásí se i desítky zájemců.

Pryč je doba, kdy byly nájemní byty delší dobu volné a čekalo se na vhodného nájemníka.

V posledních měsících jsem zaznamenal rekordní zájem o pronájmy. A ceny samozřejmě odpovídají zájmu.

Vysoké úroky u hypotéčních úvěrů, inflace i celková nejistota. To jsou hlavní faktory, které lidi odrazují od koupi vlastního bytu nebo domu. Bydlet však chtějí. A tak obracejí svou pozornost právě k nájemnímu bydlení. Zájem je oproti předchozím letům několikanásobný a trh na to samozřejmě reaguje.

Bez nadsázky se dá říct, že zatímco si dříve vybíral nájemník, nyní si vybírá majitel. Mezi důležité faktory u klientů patří zejména bonita. Pronajímatelé se mě často ptají například na profesi zájemce, chtějí vidět výpisy z exekučního rejstříku a podobně.

Je také třeba říct, že nyní se velmi rychle pronajímají i nemovitosti, které by ještě před několika měsíci ležely v nabídce dlouho – pokud by tedy nebyly za velmi výhodné ceny. Jde především o byty v původním stavu.
Pokud se současná situace nebude turbulentně měnit, dovoluji si tvrdit, že zájem o pronájmy výrazně nepoleví ani v letošním roce a tomu budou odpovídat i ceny. Poptávka je po bytech všech dispozic, registruji však snahu lidí ušetřit a často i rodiny hledají menší byty, než by hledaly v situaci, kdy by ceny elektřiny a plynu nebyly tak vysoko, jak jsou nyní. Zjistěte za kolik peněz můžete svůj byt dnes pronajmout.

S úctou, Petr Ivanko | realitní specialista