Článek

VŠECHNO CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O HYPOTÉCE V ROCE 2023

Přibližně 70 procent lidí si bydlení kupuje alespoň s částečným využitím hypotéky. Poslední měsíce byly ve vývoji úrokových sazeb hodně turbulentní. Pokud se chystáte využít při koupi nemovitosti hypotéku, čtěte dál.

Definice hypotéky je „dlouhodobý úvěr zajištěný zástavním právem nemovitosti, která je určená k bydlení“. Nemovitost, kterou banka přijme jako záruku pro úvěr se musí nacházet na území České republiky, být určená k bydlení, být pojištěná a také zapsaná v katastru nemovitostí.
Peníze z hypotéky můžete čerpat nejen na koupi bytu, domu nebo chalupy, ale také pozemku. Případně také k financování rekonstrukce. Jde je také využít k refinancování jiného úvěru nebo jiné hypotéky v případě, že končí fixace.

A jaká jsou tedy současná pravidla pro získání hypotéky? Přísnější než dříve. Banky například požadují, aby kupující měl našetřeno alespoň dvacet procent z celkové částky nemovitosti. Původní limit deset procent platí pouze pro osoby mladší 36 let.

V určitých případech se lze složení příslušných peněz vyhnout. Je to v případě, že bance dáte do zástavy ještě jinou nemovitost v určité hodnotě. Pokud kupujete družstevní byt, počítejte s tím, že banka nebude chtít tuto nemovitost přijmout jako zástavní a bude třeba ručit jiným bytem či domem.

Žádat o hypotéku mohou všichni, kterým už bylo 18 let, horní věkovou hranici má každá banka trochu jinou. U většiny bank je hypotéku ale nutné doplatit do 75 let.

Hypotéku lze využít i na nákupy chaty nebo chalupy. Musí ale být celoročně obyvatelná. V praxi to znamená, že musí mít sociální zařízení, topení, vodu, elektřinu a také přístupovou cestu. Žadateli musí patřit okolní pozemek.
Banka si při žádosti ověří takzvanou bonitu klienta. Tedy jeho příjmy, výdaje, další úvěry, úvěrovou historii nebo počet vyživovaných osob.

V průběhu roku 2022 se úrokové sazby hypoték výrazně měnily. Na jeho konci dosáhly až šesti procent. Jaký bude další vývoj záleží na inflaci. Výhled České národní banky predikuje, že inflace dosáhla svého vrcholu a měla by začít klesat. Dá se tedy očekávat, že sazby budou klesat. Rozhodně se ale nedá očekávat, že se během pár měsíců dostanou tam, kde byly třeba v roce 2021.

Nedá se vyloučit ani to, že sazby budou dále růst. Stalo by se tak v případě, že by inflace navzdory očekávání dále rostla. To ale není tolik pravděpodobné.

Pokud váháte, zdali si hypotéku můžete v této době dovolit, poraďte se s odborníkem, který pracuje v oboru řadu let a zná danou problematiku. Může vám to ušetřit dost starostí, času a hlavně peněz.

S úctou, Petr Ivanko