Článek

HYPOTEČNÍ ÚVĚRY ZDRAŽUJÍ, JAK TO OVLIVNÍ PRODEJE NEMOVITOSTÍ?

Úrokové sazby hypoték

Úrokové sazby hypoték zvolna stoupají a podle odborníků z bankovního sektoru je jasné, že nejde o jednorázový výkyv. Hypotéky budou zkrátka dražší. Pro ty, kteří se chystají prodávat své nemovitosti je právě teď ideální čas. Stále platí, že je na trhu velký hlad a ještě stále jsou hypotéky dosažitelné.

Situace na trhnu s nemovitostmi

Situace na trhu s nemovitostmi teď jednoznačně přeje těm, kteří se rozhodli prodávat. Ceny atakují historická maxima a hypotéky jsou navíc poměrně snadno dostupné. Úrokové sazby ale postupně stoupají a z toho vyplývá jediné – zájemců, kteří jsou schopní je získat, bude ubývat. Přitom právě větší množství zájemců znamená rychlejší prodej ale především také navýšení původně stanovené ceny.

Průměrná úroková sazba

Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla v červenci o dalších deset bazických bodů na 2,23 % p. a. Růst sazeb tak zrychluje. Objemy však pozvolna klesají. Banky v červenci poskytly 10 967 hypoték v celkovém objemu 35,261 miliardy korun, což je oproti červnu pokles objemů o 9,3 miliardy korun.
Zájem o nemovitosti je přitom na trhu stále velký – byty v mojí nabídce mizí obvykle v řádu několika dnů a u více něž poloviny nemovitostí dokonce se zvýšenou cenou. Je přitom velkým otazníkem, jak dlouho se tento trend může udržet. Zvlášť, pokud budou úroky u hypoték dále růst.

Vzhledem ke zpoždění, které banky v posledních měsících nabraly při zpracování žádostí o hypotéky ještě s nižšími sazbami, je možné, že růst průměrné sazby hypoték zrychlí. Většina bank totiž ve zvyšování nabídkových sazeb hypoték přitvrzuje.
Česká národní banka zvýšila v letošním roce základní úrokové sazby již dvakrát. Po červnovém zasedání, kdy základní sazba vzrostla o 25 bazických bodů, rozhodli centrální bankéři v srpnu o nárůstu o dalších 25 bazických bodů na 0,75 %.

Dlouhé váhání zda svou nemovitost prodat

Dlouhé váhání, zdali svou nemovitost prodat nebo neprodat, teď může přijít hodně draho. Dražší hypotéky = méně zájemců a tudíž i menší možnost prodat nemovitost za maximální možnou cenu. Pokud si nejste jistí, kolik byste za svůj byt, dům či pozemek mohli dostat, neváhejte mě kontaktovat nebo si jen nechejte vypracovat zdarma online odhad ceny nemovitosti.