Článek

JAK NASTAVIT SPRÁVNOU CENU NEMOVITOSTI?

By 4.3.2021 9 března, 2021 No Comments

Nastavit správnou cenu nemovitosti a připravit ji k prodeji není jednoduché. Profesionální makléř ale ví, jak na to.

Při nastavení správné tržní ceny a profesionální prezentaci společně s propagací se první zájemci ozvou do 48 hodin od zveřejnění inzerátu. A měli by to být skuteční zájemci, ne realitní kanceláře, které chtějí vaši nemovitost prodat. Význam přípravy je tedy obrovský.

Jaké metody se pro nastavení správné ceny nemovitosti používají?
Odborníci využívají zejména tyto tři:

Výnosová metoda
Zaměřuje se na očekávaný prospěch z vlastnictví nemovitosti a dotýká se především investorů, kteří si musejí umět spočítat, zda se koupě vyplatí s ohledem na možný výnos z pronájmu.

Nákladová metoda
Ta je založena na techničtějším posouzení nákladů na stavbu nemovitosti a používá se zejména při určování ceny nových bytů. Může ale jít také o zohlednění nutných oprav starší nemovitosti.

Srovnávací metoda
Pracuje s údaji o realitním trhu, porovnává reálné prodejní ceny podobných nemovitostí ve stejných lokalitách. Zde je zásadní přístup do databází realitních kanceláří, do katastru nemovitostí nebo ideálně do propracovaných cenových map.

Skuteční odborníci využívají všech třech těchto metod, kdy největší vypovídací hodnotu má metoda srovnávací.
Pokud si chcete nechat vypracovat odhad, možná budete překvapeni, že ceny za jejich vypracování se liší. Za některé můžete zaplatit až astronomické částky – například za ty od soudních znalců.

 

Pokud chcete mít představu, jakou reálnou hodnotu má právě vaše nemovitost, můžete využít mou službu v podobě online odhadu tržní ceny, který vám vypracuji zcela zdarma bez jakýchkoliv závazků. Podívejte se na můj web, vyplňte několik údajů a já vám výsledek do několika hodin zavolám nebo zašlu na váš email.

Základem pro určení ceny je lokalita a výměra nemovitosti v metrech čtverečních. Obvykle platí, že čím menší byt, tím vyšší cena za metr čtvereční. Byt 4kk tedy bude vždy dražší než byt 2kk, ale při přepočtu na metry čtvereční bude vycházet dráž byt 2kk. To platí v případě, že budou ostatní parametry víceméně totožné.

Velkou roli nejen s ohledem na velikost bytu má jeho dispozice. Kupující například preferují neprůchozí pokoje, výhodou je toaleta oddělená od koupelny, ale také kuchyňský kout v obývacím pokoji. To vše může zahýbat s cenou. Dalším výchozím faktorem je stav bytu. Cenu snižuje například zastaralá elektroinstalace, stará okna či vytápění elektřinou.

Všechny tyto aspekty a některé další mají zásadní vliv na cenu nemovitosti. Praxe mě ale naučila, že každá nemovitost má svého kupce. Jde především o to správně nemovitost připravit, správně nastavit cenu a cílit na správné potenciální kupující. Budu velice rád, pokud se na mě obrátíte s jakýmkoliv dotazem ohledně nemovitostí, a pokud chcete nezávazně zjistit hodnotu své nemovitosti, tak stačí vyplnit jednoduchý dotazník na mém webu.

Mějte se moc hezky.

S úctou, Petr Ivanko