Článek

HYPOTÉKY ČEKÁ REGULACE. ČAS PRODÁVAT I KUPOVAT JE PRÁVĚ TEĎ!

By 18.3.2020 4 března, 2021 No Comments

Už za několik měsíců se očekává, že Česká národní banka změní podmínky pro získávání hypoték. Mělo by k tomu dojít už na podzim letošního roku. Co to v praxi znamená, když se chystáte prodávat nebo kupovat nemovitost?

Prostě jednoduše řečeno se změní podmínky tak, že získání hypotéky bude zase o něco složitější. A to zejména pro žadatele, kteří disponují menší hotovostí. Počítá se s tím, že nová pravidla budou obsahovat i podmínky o tom, že výše dluhu nesmí překročit devítinásobek čistého ročního příjmu žadatele. Další důležitou podmínkou je to, že výše dluhu nesmí dosahovat větší výše, než 45 procent jeho čistého měsíčního příjmu.

Česká národní banka se touto regulací snaží snížit riziko pro poskytovatele hypotéčních úvěrů. Současný velký nárůst schválených hypoték přináší svým způsobem riziko pro bankovní společnosti, které je poskytují. Počítá se s tím, že banky budou moci poskytnout určité procento výjimek, ale nemělo by být příliš vysoké.

Jaký bude důsledek těchto omezení? V praxi by měla znamenat, že se pozmění situace na trhu s nemovitostmi. Méně lidí dosáhne na hypotéční úvěr. Sníží se tak poptávka po nemovitostech. Dá se očekávat také mírné snížení cen nemovitostí.

Samozřejmě se to netýká všech. Byty a domy v lukrativních čtvrtích svou cenu nejspíš nesníží, nebo minimálně ne tak rychle. Pokles cen se dá ale očekávat například u panelových bytů na velkých sídlištích, kde je větší nabídka.

Co tyto změny znamenají pro prodávající? Pokud váháte s prodejem své nemovitosti, neměly by vaše pochyby trvat příliš dlouho. Současné nastavení pro poskytování hypotéčních úvěrů je benevolentnější a to znamená, že o vaši nemovitost bude mít zájem větší počet kupců, kteří je splňují. Což může znamenat také vyšší prodejní cenu. Pokud vás zajímá, za jakou cenu nyní můžete svou nemovitost prodat, vyzkoušejte zdarma můj online odhad tržní ceny.

Po změně pravidel se také dá počítat s tím, že prodej nemovitosti bude trvat delší dobu, než se najde kupec, který má dostatečnou hotovost. Pro kupující změny přinesou přísnější pravidla a budou muset také mít více hotovosti nebo volit nemovitosti s nižší prodejní cenou.